Exchange Public Folder Mount Error

Another Exchange specific issue: we had a problem after migrating to Exchange 2010 and then uninstalling Exchange 2003, eventhough replicas of public folders were moved to the new server. Errors would show in the Exchange System Manager, and the following message would occur:
MapiExceptionADPropertyError: Unable to mount database. (hr=0x80004005, ec=2418)

There is a excellent post on TechNet Forums about this topic. However, it does not include information for Exchange 2010, and mentions to restart the Information Store, when restarting the System Attendant is sufficient. Corrected instructions below.

Open ADSI Edit, connect to a Domain Controller, change the context to Configuration.

Create the Folder Hierarchies under the Exchange Administrative Group

  1. Navigate to Configuration ⇒ Services ⇒ Microsoft Exchange ⇒ <Exchange Organization> ⇒ Administrative Groups
  2. Right click on <Exchange Administrative Group> and select New Object
  3. Select msExchPublicFolderTreeContainer as class and click Next
  4. Enter the following as value: Folder Hierarchies, click Next, Finish

Create the Public Folders Tree Object

  1. Right click Folder Hierarchies and select New Object
  2. Select msExchPFTree as class, click Next
  3. Enter the following as value: Public Folders, click Next
  4. Click on More Attributes button, select msExchPFTreeType and set the value to 1
  5. Click OK, Finish

Populate the msExchOwningPFTreeBL attribute object of the PF Store

  1. Double click the newly created “Public Folders” object
  2. Double click distinguishedName, copy the value to the clipboard, click Cancel
  3. Exchange 2007: open properties of Configuration ⇒ Services ⇒ Microsoft Exchange ⇒ <Exchange Organization> ⇒ Administrative Groups ⇒ <Exchange 2007 Administrative Group> ⇒ Servers ⇒ <Affected Exchange Server> ⇒ Information Store ⇒ <Storage Group> ⇒ <Public Folder Database>
  4. Exchange 2010: open properties of Configuration ⇒ Services ⇒ Microsoft Exchange ⇒ <Exchange Organization> ⇒ Administrative Groups ⇒ <Exchange 2010 Administrative Group> ⇒ Databases ⇒ <Public Folder Database>
  5. Double click the msExchOwningPFTree attribute, paste the value that was copied to the clipboard in step 2
  6. Click OK twice

Try to mount the Store

  1. Restart the Microsoft Exchange System Attendant Service
  2. Open Exchange System Manager and try to mount the PF store

51 thoughts on “Exchange Public Folder Mount Error”

  1. Thanks! Worked straight away, i was able to moun public folders.
    This occurred after starting the clean up a very old 2003 sbs server i found still in ad but decommissioned.

    Only found it after we removed the Sites and services references to it, and upgraded schema to 2008 R2 – We were having random crashes of exchange 2010 services. Found that we had missed cleaning up the exchange details in adsiedit.
    Your information was the missing piece of the puzzle. Thanks you again!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *